Gode råd til arbejdet med LæseLeg

LæseLeg giver de bedste resultater, når I læser både regelmæssigt og over længere tid. Læs LæseLegs 10 gode råd til, hvordan sprogarbejdet bliver en del af hverdagen.

Gode råd LæseLeg
Vær tålmodig – jo mere sprogsvage børn des mere tålmodighed / foto: Steen Brogaard
  1. Husk, at LæseLeg først og fremmest skal være sjovt

    Vær opmærksom på, om børnene synes, det er sjovt og rart, når du læser. Det er nemlig forudsætningen for læring. Det fører ikke til noget at arbejde med bogens indhold, hvis du er den eneste, der arbejder, fordi børnene for længst er stået af.

  2. Sammensæt små læsegrupper baseret på alder og niveau

    Når du påtager dig ansvaret for at sammensætte læsegrupper baseret på niveau og alder, så alle børn i gruppen har mulighed for at bidrage i læsningen af bogen, de små bogsamtaler og i de kreative aktiviteter, så fremmer du den sociale inklusion på den lange bane.

  3. Skab et læsehjørne, hvor I læser hver gang

    Det er vigtigt at have et fast sted, hvor I kan læse i fred og ro uden at blive afbrudt eller forstyrret af andre børn eller kolleger. Det er optimalt med et læserum indrettet til formålet, men mindre – fx et roligt hjørne – kan også gøre det.

  4. Arbejd med LæseLeg på faste tidspunkter

    Faste læsetider, som er planlagt i samklang med institutionens øvrige aktiviteter, er med til at sikre, at man får læst, og at den dialogiske læsning bliver den regelmæssige aktivitet, som den skal være for at give resultater.

  5. Sørg for, at hver læsegruppe har den samme ’læsepædagog’

    Jo bedre, du kender børnene, des nemmere bliver det at følge børnenes sproglige udvikling og afstemme Læseleg-arbejdet til børnenes niveau.

  6. Læg vægt på arbejdet med LæseLegs kreative elementer

    Tegn en følelse, rap en sætning og byg en monsterhule ligesom Vitello. Når ordene bliver leget ind, sætter de sig bedre fast, og på den måde kan effekten af den dialogiske læsning øges.

  7. Vær tålmodig – jo mere sprogsvage børn des mere tålmodighed

    Det kan tage tid – i nogle tilfælde meget lang tid – inden resultaterne af LæseLeg begynder at melde sig. Til gengæld er glæden så meget desto større, når det sker.

  8. Saml bøger og boghæfter, så de er lette at gå til

    Indret en LæseLeg-hylde eller et skab – og saml boghæfter i LæseLeg-mappen eller i en kassette, hvor I også opbevarer bogen og evt. konkreter.

  9. Udarbejd en læseplan og evaluér løbende

    Dialogisk læsning giver de bedste resultater, når I læser både regelmæssigt og over længere tid. Brug LæseLegs læseplan til at planlægge jeres langsigtede LæseLeg-arbejde.

  10. Giv ikke op!

Glemt password?

Indtast venligst dit brugernavn eller din e-mailadresse. Du vil modtage et link til at oprette en ny adgangskode via e-mail.

Log ind