Hvilken bog skal jeg vælge?

22. november 2019

Sommetider kan det som pædagog være svært at finde ud af, hvilke LæseLegs bøger, der er gode at bruge, når man har børn, der sprogligt ikke er alderssvarende. Jette Løntoft giver her sit bud.

Et af de spørgsmål, som jævnligt optræder i praksissammenhænge, er, at man som oplæser fx har 5-årige børn, hvis dansksproglige kompetencer udfordres i alt for høj grad, hvis man – som anbefalet – skal vælge bøger fra Boglisten over bøger til de 5-6-årige. Der kan fx være tale om nytilkomne børn, hvis modersmål ikke er dansk. Børnene har en 5-årigs livserfaring herunder sproglige kompetencer på modersmålet og dermed også en generel viden om verden omkring dem.

Jette Løntoft

Kravet til de bøger, der egner sig til denne målgruppe, er, at bøgernes indhold og problemstillinger er aldersvarende samtidig med, at de sproglige udfordringer ikke er så store, så børnene helt mister modet, fordi de – selv efter tre gennemlæsninger – kun i begrænset omfang forstår bogens fortælling og sprogligt slet ikke magter at deltage i samtaler om læseoplevelsen. Det er ødelæggende for børnenes læselyst og derfor i stærk modsætning til intentionerne i LæseLeg.

Et eksempel på en bog, som på en og samme tid har et enkelt sprog og et aldersuafhængigt indhold er Orm får en ven, som er indplaceret på Boglisten for LæseLeg-arbejdet med de 3-4-årige. Bogens indhold lægger op til særdeles vedkommende samtaler, næsten uanset om læserne er fire eller 104.

Et eksempel på det modsatte er Kaj læser bog. Her kan bogens sprog nok udfordre en 4-5-årig med meget begrænsede dansksproglige kompetencer, men bogens indhold er så irrelevant for en 4-5-årig, hvorfor det diskvalificerer brugen af bogen.   

Den optimale løsning er, at man som oplæser har et bredt kendskab. Ikke kun til de bøger, der optræder på boglisten til den aldersgruppe, man arbejder med, men også til de øvrige boglister.

Eksempler på andre bøger, som kan bruges til flere forskellige aldre:

  • Mis med de blå øjne
  • Aben Osvald
  • Finn Herman
  • Store monstre græder ikke
  • Palle alene i verden
  • Bange for alt
  • Hvad siger sneugleungen Ulla
Glemt password?

Indtast venligst dit brugernavn eller din e-mailadresse. Du vil modtage et link til at oprette en ny adgangskode via e-mail.

Log ind