Til biblioteker

Børnebiblioteker kan bakke op om sprogarbejdet og LæseLeg i dagpleje og daginstitutioner.

LæseLeg biblioteker

LæseLeg er et pædagogisk redskab udviklet til at understøtte børns sproglige udvikling i vuggestuer, dagplejer og børnehaver, som bruges i de fleste af landets kommuner.

Børnebibliotek kan I understøtte daginstitutioner og dagplejeres pædagogiske arbejde med LæseLeg på flere måder:

Gør LæseLeg-bøger tilgængelige

Der indgår flere end 100 billedbøger i LæseLeg – og der kommer løbende flere til. Ikke alle institutioner har økonomi til selv at investere i bøgerne, og de læser derfor ofte de samme bøger igen og igen. I kan gøre en stor forskel, hvis I sørger for, at LæseLeg-bøgerne er tilgængelige som udlånsmateriale – og eventuelt som ‘LæseLeg-pakker’ målrettet institutionerne.

På Aalborgbibliotekerne er det fx muligt for dagplejere og vuggestuer at låne en rygsæk med de titler, der indgår i LæseLeg til de 1-3-årige.

Få overblikket over LæseLeg-bøgerne til de forskellige målgrupper.

Foto: Aalborg Bibliotekerne

 

Udstil børnenes kreative LæseLeg-arbejde

I LæseLeg lægger vi stor vægt på, at børnene gennem at tegne, male og dramatisere arbejder videre med bøgernes handling. Når ordene bliver leget ind, sætter de sig nemlig bedre fast og på den måde kan effekten af den dialogiske læsning øges.

Børnebiblioteket kan i samarbejde med daginstitutionen bakke op om LæseLeg-arbejdet ved tilbyde at udstille børnenes LæseLeg-kunstværker sammen med bøgerne, de er udsprunget af.

I Helsingør samarbejdede børnebiblioteket, en kunster og nogle af kommunens LæseLeg-institutioner fx om at skabe flotte kunstværker blandt andet ud fra bøgerne Velbekomme Hr. Struganoff, Finn Herman og En gul hund ved navn Bob. Det hele endte med en flot udstilling og en højtlæsningsdag på biblioteket, hvor forældre og andre institutioner var inviteret.

Se flere billeder fra Helsingør på LæseLegs Facebook-side.

LæseLeg-udstilling på Helsingør Bibliotek / foto: Helsingør Bibliotek

Hjælp forældre med at få øje på LæseLeg-bøger

Hvis børnene derhjemme læser de samme bøger, som de gør i vuggestuen, dagplejen eller børnehaven, forstærkes effekten af LæseLeg.

I Helsingør fx udleverer institutionerne den aktuelle LæseLeg-bog til forældre til børn i LæseLeg, så de kan læse og tale om den med deres børn derhjemme, og i den forbindelse har Helsingør Bibliotek har gjort det nemt for institutionerne at bestille bøgerne i sæt direkte fra bibliotekets hjemmeside.

Hjælp også forældre med at få øje på LæseLeg-bøgerne og andre anbefalelsesværdige billedbøger til de forskellige alderstrin på biblioteket. Hvis forældrene har et andet modersmål end dansk, er det også en fordel, hvis de læser LæseLeg-bogen derhjemme på modersmålet.

I kan også invitere forældre og børn til dialogisk læsning på biblioteket.

Følg med i LæseLegs arbejde

Tilmeld jer vores nyhedsbrev og følg med på vores Facebook. Her kan I få information om, hvilke nye boghæfter LæseLeg udgiver.

Glemt password?

Indtast venligst dit brugernavn eller din e-mailadresse. Du vil modtage et link til at oprette en ny adgangskode via e-mail.

Log ind